Rust, ruimte en natuur. Je vindt het bij Schaluinenhoeve.

Unieke geschiedenis

Omgeving

Het unieke aan Baarle-Nassau en -Hertog is de enclavegeschiedenis. Delen van het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog omringen elkaar, wat een mix van Nederland en België oplevert. De grens tussen beide landen loopt dwars door het dorp, over de straten en zelfs door huizen en winkels. Om deze reden zijn Baarle-Nassau en -Hertog altijd al geliefde plekken voor toeristen geweest en zijn er volop horecagelegenheden om uit te kiezen. Meer over de geschiedenis en het ontstaan van de enclaves, lees je hier.

Bovendien zijn er volop fiets- en wandelroutes in de nabije omgeving. Diverse fietsroutes bekijk je hier. Klik hier voor lokale wandelroutes.

Ligging

Schaluinenhoeve is centraal gelegen tussen diverse grote steden, zoals Tilburg (± 21 km), Breda (± 23 km), Turnhout (± 12 km), en Antwerpen (± 55 km).

Geschiedenis Baarle-Nassau en -Hertog

30 enclaves.

Baarle-Nassau en -Hertog bevinden zich in een unieke situatie, het bestaat namelijk uit maar liefst 30 enclaves. Dit betekent dat er delen grondgebied compleet omgeven zijn door grond van een ander land. Met 22 Belgische en 8 Nederlandse enclaves, ontstaat er een situatie die je nergens anders zult tegenkomen. Zo kan het voorkomen dat je samen op een terras geniet van een drankje, terwijl je allebei in een ander land zit.

De situatie is ontstaan omstreeks 1190, toen de toenmalige heersers van de provincies in Nederland en België stukken land ruilden als zijnde onderhandeling. Diverse grondgebieden zijn uitgewisseld en zo ontstond een situatie waarin stukken grond omringd waren door een ander land. Sinds het ontstaan van de enclavesituatie zijn er diverse pogingen gedaan om dit op te lossen, deze hebben echter weinig opgeleverd. Daarom is de situatie vandaag de dag nog steeds zoals het destijds is ontstaan en dat maakt Baarle-Nassau en -Hertog zo bijzonder en uniek.

De geschiedenis van Schaluinenhoeve

Schaluinenhoeve komt van de naam Schaluinen, tevens de naam van de straat waar Schaluinenhoeve gevestigd is.

Waar de naam Schaluinen vandaan komt is niet geheel zeker, het kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Het is wel zeker dat Schaluinenhoeve een rijke geschiedenis kent. De oudste naam die bekend is, is Scalheynen (1408) en ook is Schalluynenbeemt uit 1544 opgedoken.

Vorige eeuw runde de familie Klaassen een grote kampeerboerderij op het landgoed, toen ’t Schaluintje geheten. In 1974 heeft de voorlaatste eigenaar het overgenomen, waarna het de naam Schaluinenhoeve heeft gekregen. Destijds stond er een hertenboerderij waar nu het hotel staat. In 2016 hebben de huidige eigenaren het overgenomen, om het te laten uitgroeien tot het luxe verblijf dat het nu is. 

Evenementen en activiteiten

Evenementen in de buurt

Evenementen

Gedurende het hele jaar worden er diverse evenementen georganiseerd in Baarle-Nassau en omgeving. De actuele evenementenkalender tref je hier.

Handige links

Toerisme Baarle
Gemeente Baarle-Nassau
Gemeente of Baarle-hertog
VVV Tilburg
Tilburg.com
VVV Breda
Toerisme De Baronie
Toerisme Turnhout
Toerisme Antwerpen
Stappen & Shoppen Breda